O Pagu

Kultura

Otok Pag bogat je kulturnim znamenitostima čiji korijeni sežu još u antičko doba. Pregršt spomenika iz minulih vremena mogu se naći na svim dijelovima otoka, počevši od Luna gdje rastu tisućljetne divlje masline, pa sve do krajnjeg jugoistočnog djela gdje se nalaze ruševine kule Fortica. Grad Pag ima zavidnu kulturnu baštinu koja uvelike govori o njegovoj razvijenosti i važnosti kroz prošlost. Kulturno naslijeđe Paga čine specifična paška nošnja i paška čipka koja je simbol otoka Paga te svjetski priznati hrvatski suvenir (UNESCO). Od plesova poznat je paški tanac, folklorni ples i Robinja, pučka drama, jedina takve vrste u Hrvatskoj uz korčulansku Morešku.

Gastronomija

Pag Vam je pripremio brojna gastro iznenađenja od kojih ponajprije ističemo paški sir, koji je karakterističan zbog svoje tvrdoće i slanosti. To je ovčji sir koji ima karakterističnu aromu zbog ovčjeg mlijeka, ali i zbog soli i začinskog bilja koje se također bere na otoku. Uz sir, poznata je i paška janjetina koja također ima specifičan okus zbog bilja koje pasu ovce, odnosno janjci. Najbolje prija pripravljena u pećnici, ali i na gradelama. Od slatkiša moramo istaknuti baškotine, koji su specifični samo za otok Pag, a pripremaju se u samostanu benediktinki. Također treba istaknuti i kaduljin med, koji osim što je ukusan, ima brojna ljekovita svojstva.

Zabava i noćni život

Tražite li mjesto na Jadranu gdje biste se mogli dobro provesti, onda ste došli na pravo mjesto. O legendarnim provodima na paškoj plaži Zrće kod mjesta Novalja pišu novine i izvještavaju TV stanice, no ipak, najbolje je doći i uvjeriti se sam. Tijekom cijelog dana i noći zabava ne prestaje, budući da su svi došli samo s jednim ciljem: dobro se zabaviti. Za one kojima je princip “party non stop” prenaporan, mogu potražiti zabavu i tijekom dana, upoznajući pašku tradiciju i povijest kroz folklorne priredbe na otoku. Otok Pag ima bogatu tradiciju koju stanovnici rado prikazuju kroz plesove, obnovljene stare obrte i brojne muzeje.

Plaže

Među najpoznatije plaže otoka ubrajaju se: Zrće, Caska, Straško, Babe, Trinćel, Braničevica, Ručica, Slano, Sveti duh, Bošana, Dubrovnik, Mali Dubrovnik, Stara Povljana. Plaža Zrće najpoznatija je plaža u Hrvatskoj na kojoj postoje brojni ugostiteljski objekti i zabavni sadržaji i na kojoj u ljetnim mjesecima zabava nikad ne prestaje.